4th year galau-ness

Me and Peatrice at Boston Consulting Group (BCG) – ITB Networking Dinner

It’s a quarter past 12 and I’m still up. I just had a cool night. I was just from the Boston Consulting Group (BCG) – ITB networking dinner in the Trans Luxury Hotel. It was a cool experience having dinner with a BCG-er sitting next to you and chatting about BCG. The food was good too. All in all this night adds up to the….

4th year galauness..alias kegalauan tingkat akhir.

Tingkat akhir: persimpangan jalan

Memasuki semester 7 sudah banyak yang mengangkat topik ‘Habis lulus mau ngapain’ dalam pembicaraan. Ada yang mau S2, ada yang mau kerja, ada yang mau bisnis, ada yang masih labil. Wah macem-macem deh. Banyak banget opsi abis lulus mau kemana. Kalau liat contoh kakak kelas sejurusan di teknik kimia abis lulus ada yang:

– S2 di luar negeri

– S2 di dalam negeri

– terjun di pekerjaan yang di field seperti di Schlumberger

– ikut program Management trainee (biasanya perusahaan FMCG alias fast moving consumer goods)

– masuk BUMN jadi PNS (misalnya: di Pertamina)

– masuk perusahaan yang tekim banget! Kayak di Rekin (Rekayasa Industri atau perusahaan EPC)

– masuk konsultan

– sudah terikat ikatan kerja karena mendapatkan beasiswa pada saat kuliah

– masuk sesuatu yang out of the box…seperti bekerja di bank.

Banyak banget opsi yang terbuka…sekarang seleksi mana yang cocok dan bikin kita semangat untuk memperjuangkannya! Banyak banget faktor yang menuntun kita buat menentukan pilihan! Misalnya:

– passion –> akhir-akhir ini jadi ‘jargon’ yang beken karena konon katanya: do what you love, love what you do!

– tuntutan finansial –> contoh tuntutan menjadi penopang keluarga, adik-adik, atau anggota keluarga yang sakit

– pilihan tempat tinggal –> mau menetap di kota/daerah, di dekat keluarga/willing to be separated from family

– jenjang karir –> jenjang karir dibatasi birokrasi atau gak atau betul-betul based on performance

– kesempatan dibiayai untuk melanjutkan pendidikan –> bagi mereka yang pengen banget nget nget lanjut S2 ke luar negeri tapi gak bisa biayaain sendiri, biasanya mencari peluang-peluang dibayarin kantor

– prospek ke depan

Semua itu menjadi bahan pemikiran si anak muda di persimpangan jalan. Oh iya salah satu titik tolak untuk menentukan langkah adalah saat kerja praktek. Personally, gue tidak enjoy masa-masa kerja praktek. For me, day in day out, ke pabrik dan setiap hari berkutat dengan urusan pabrik amonia/urea atau ngurusin utilitas is sooo…..boring! Monoton dan tidak dinamis….That’s what lead me to the thought that: ‘Man…is being a process engineer for me?’ Karena I hate to imagine that I have to dread waking up every morning to do my job!’ Ugh.

So I started to explore my options. Oil and gas is a classic path for chemical engineering students, either masuk oil company atau service company. Oil and gas akan selalu prospektif karena energi merupakan isu global that will always be around. Not to mention, gajinya yang terkenal oke itu. FMCG is another popular path, terutama sejak banyak program management trainee yang memungkinkan kita jadi manager setelah beberapa tahun saja.  FMCG juga berkembang pesat. Liat aja penduduk di Indonesia top 5 di dunia dan perkembangan ekonomi kita lagi pesat. Makin banyak kan tuh yang beli odol, sabun, sampo, deterjen, teh celup, susu, biskuit, dan lain-lain. And then I explored graduate school. My mother loves the idea of me going straight to graduate school as soon as I graduate from ITB. She’s like always on me telling me to search for scholarships and focus on getting a grad school, while me on the other hand wants to make money. She really wants me to get a school back in the U.S. and find my soulmate in graduate school. Geez, moms, right! Haha. So I googled and found that Manhattan College just opened a new Masters major called cosmetics engineering. Perfect, isn’t it. Itu bener-bener irisan hal-hal yang gue suka: teknik kimia dan kosmetik. Tapi……mahalnya minta ampun. Tanpa akomodasi aja udah hampir 400 juta setahun, dengan akomodasi sebesar 500 juta setahun. Jual ginjal dulu juga ga bakal cukup! Haha, tapi bokap banyak memberi masukan sih dan gue sih gak putus harapan. So grad school is definitely an option for me…

But then came the BCG networking dinner.

Working in a consulting firm never crossed my mind. Never. Ever. Why? Because I kinda felt intimidated! I thought consulting is for genius-es with fat GPA’s. But today’s event held by BCG truly opened my mind. It kinda fit my post-internship complaints of a boring lifestyle as a process engineer. I liked the idea of working on different cases and the exposure it gives to a wider array of companies. That totally fits me! Gue anaknya cepat jenuh dan harus distimulasi dengan dynamics. That kind of clicked. Belum lagi tantangan yang selalu ada to bring something to the table. I get ‘turned on’ by challenges as well. In just a couple of hours, BCG turned from a company that was never on my list to a dream company. I guess they succeeded haha. I was kind of surprised that I got in the cut to the networking dinner but I’m starting to understand perhaps it was meant to be. For me to reveal what all this time I’ve turned my back on…a career in consulting. Not to mention that I love giving advice to people and listening to other people’s problems since I was a kid. So…building a consulting career after graduate school is becoming quite a solid plan…the future isn’t quite blurry anymore. Obviously I can’t predict how it’ll be, but at least I know where to navigate each of my step and decision. But I’m not the rigid kind of person…I still keep my options open and be open to opportunities. As my dad says, let it flow.

I guess that’s it for the night…it’s been a tiring week. Before I end this post, allow me to congratulate Jokowi-Ahok for winnining the governor election. Tau gak? Gue tadinya anti banget kerja di Jakarta…gue mau kerja di Jakarta dengan satu syarat. Jokowi Ahok kepilih jadi gubernur. Haha, gue segitu berharapnya loh sama mereka. So I guess working in Jakarta is back as an option people! Good luck Jokowi-Ahok! Selamat mengemban tugas, stay clean, and stay down to earth Sir! Semoga warga Jakarta juga siap dan mau berubah ke arah yang positif!😀 Over and out, see you soon!

One thought on “4th year galau-ness

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s