Why you have to watch Before Sunrise and Before Sunset

I just recently watched these 2 epic romantic movies: Before Sunset (2004) and Before Sunrise (1995), thanks to Yodia, anak kosan gue yang menghibur gue di tengah pekan bed rest setelah berhari-hari demam dan pusing banget sampe gue masuk UGD. Doi dateng-dateng nawarin gue film biar gak mati gaya banget lah pas istirahat. Dan karena dia seneng banget film ini. Si Yodia ceritanya begini kira-kira: Mon, gue abis nonton film. Bagus banget. Padahal isinya ngobrol doang, cewek sama cowok ngobrol di kereta sambil jalan-jalan di kota di Eropa. Udah, itu doang. Tapi bagus banget Mon kata-katanya.

Satu, gue heran kenapa bisa melewatkan dua film brilian ini. Dua, gue heran, kenapa film ini penuh dengan quotable dialogs, pemikiran yang selama ini gue pikirkan, dan sederhana tapi mengena.

Celine and Jesse in Before Sunset, ceritanya they’re still in their 20’s here

Film Before Sunset adalah sekuel dari Before Sunrise. Uniknya, film ini merilis sekuel per 9 tahun..which means, tahun 2013 akan dirilis sekuel berikutnya! Before Midnight! Personally, gue lebih suka Before Sunrise dibandingkan dengan Before Sunset, tapi Before Sunset juga banyak quotes-quotes bagus kok. Reasons why I like Before Sunrise daripada Before Sunset:

  • Quotenya sepaham banget dengan pemikiran gue!
  • Adegan ciumannya baguuuuuus. Kenapa bagus? Well, mostly, kissing scenes are like, liat-liatan terus udah. Jeder, lip lock, a little tongue playing caught on camera, terus udah. Trust me, I’m a huge romcom fan, jadi gue bisa bedain kissing scenes haha. The kissing scene on the ferris wheel was very real and natural. It was like, awal-awalnya rada malu-malu dulu, terus ciumannya perlahan. Grafiknya tuh naiknya pelan gitu, nggak datar terus melunjak seperti banyak film. Cara Jesse mencium ceweknya secara spontan juga sangat alluring. Very cute.
  • Aktingnya sangat sangat natural. The flow of the conversation dalam film ini, senatural itu. Gue suka banget percakapan mereka dinamis, cara ngomongnya bagus, pemikirannya dan pengalaman yang sensitif pun terungkapkan, dan ngobrolnya hidup banget. Emang sih, udah dirancang script. Tapi saking naturalnya, it’s as if they really just met  at the train.
  • Di sini mereka masih muda. Kalo kata Yodi, belum kisut. Haha. Celine is so pretty, ngeselin deh. Hahaha. Bahkan dengan rambut aut-autan dan makeup super tipis, she looks like a Boticelli angel. Jesse juga ganteng sekali…ganteng yang menggemaskan.
  • Di Before Sunset mereka ceritanya masih muda, jadinya percakapannya lebih raw dan dreamy aja…energinya masih energi level orang muda dan cara ngomongnya masih dreamy ala anak muda yang jalannya masih panjang. Di Before Sunset, usia mereka udah 30-an jadi udah lebih realistis dan to the point aja gitu soal sex dan pahitnya dunia nyata.
  • Before Sunset settingnya di Vienna dan spot-spotnya bagus-bagus🙂 Pemeran figurannya juga berkesan seperti peramal di kafe dan pembuat puisi di pinggir sungai.
  • It’s in the 90’s! The good old 90’s! Hahaha. I love the 90’s. Baca buku instead of staring at an iPad, dengernya piringan hitam instead of MP3 files on an iPod. The good old 90’s, people.

Lucu ya, film yang isinya kebanyakan ngobrol doang kok bisa sebagus itu. Well, konten obrolannya yang bikin bagus, chemistry pemain and their connection yang begitu nikmat buat ditonton dan diserap. Well, here are my favorite quotes from Before Sunrise:

  • I kind of see this all love as this, escape for two people who don’t know how to be alone. People always talk about how love is this totally unselfish, giving thing, but if you think about it, there’s nothing more selfish. 

  • I always feel this pressure of being a strong and independent icon of womanhood, and without making it look my whole life is revolving around some guy. But loving someone, and being loved means so much to me. We always make fun of it and stuff. But isn’t everything we do in life a way to be loved a little more?

  • I like to feel his eyes on me when I look away.

  • I don’t know, I think that if I could just accept the fact that my life is supposed to be difficult. You know, that’s what to be expected, then I might not get so pissed-off about it and I’ll just be glad when something nice happens.

  •  I can see me falling through the clouds, and I’m so scared of those few seconds of consciousness before you’re gonna die, you know, when you know for sure you’re gonna die. I can’t stop thinking that way. It‘s exhausting.

  • You know what drives me crazy? It’s all these people talking about how great technology is, and how it saves all this time. But, what good is saved time, if nobody uses it? If it just turns into more busy work. You never hear somebody say, “With the time I’ve saved by using my word processor, I’m gonna go to a Zen monastery and hang out”. I mean, you never hear that.

And here here are my favorite quotes from Before Sunset:

  • You can never replace anyone because everyone is made up of such beautiful specific details.

  • Even being alone it’s better than sitting next to your lover and feeling lonely.

Before Sunrise dan Before Sunset kembali mengingatkan gue bahwa…pendamping gue harus bisa membuat percakapan sedinamis, semengalir, dan sethought provoking seperti Jesse dalam film ini. I mean, gue anaknya suka berpikir dan menganalisis, whether I express it or not, dan  punya really deep conversations with people. I mean, the last guy I can have really really deep conversations and long conversations is my ex. Yup, 4 tahun di ITB and I haven’t been close with a guy to a level that we can talk for hours about pretty much anything. The ability to ignite and maintain deep, fruitful, and fun conversations is a rare thing, or something yang baru muncul ke permukaan setelah suatu jenjang dalam hubungan/pertemanan. It takes effort and time sih untuk bisa sampai ke tahap itu, and it’s rare to have that from the very beginning. I believe conversations like that is an important element to a relationship, well at least to fall in love. Anyone can ask: lagi apa atau lagi sibuk apa, but not everyone can maneuver a conversation to the delicate parts of a person: their views, their ambitions, their painful experiences, their pleasures, their fears, their past, their loved ones, their values that matter most to them, and their dreams of the future.

I personally believe that both movies are must-see movies for 20-somethings. To me, Before Sunrise left a very deep impression. It’s a charming, smart, and thought provoking movie. You know a movie is that good when it leaves you thinking and replaying the scenes, the dialogues, the quotes, over and over again in your head. It leaves you contemplating and reflecting on how similar the quotes are to your own personal thoughts and experiences. Yeah, it’s that good. So, when you have the time to, go ahead and watch it. Watch it alone or with your company, your choice. My suggestion is, pay very close attention to the dialogues, or you’ll miss out on the main essence of the movie. I mean, I didn’t touch my phone throughout the movie, demi nggak miss out on anything. The details of how they are carried out are also beautiful to watch. No wonder both movies are very highly rated on movie rating websites. 

Jesse and Celine in Before Sunset

 

2 thoughts on “Why you have to watch Before Sunrise and Before Sunset

  1. Pingback: Celine | her soliloquy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s